Saturday, 23 October, 2021, 5:42:46 pm UTC

'Le One' - redefining the historic center of the city of Rennes

A project that tries to be sensitive & respectful through sober & refined lines

Le One | 51 Boulevard de la Liberté | Rennes | France | 2070 m² | 26 apartments

Architects:
Photo Credits:
Le One | 51 Boulevard de la Liberté | Rennes | France | Land area: 638 m² | Built area: 2070 m² (26 apartments) | Project start year: 2016 | Project completion year: 2019 | Architect: Christophe Rousselle | Project manager: Léo Bourgeois | Project assistant: Irantzu Ibanez | Names of complementary designers and consultants: Technical studies: Enercia | Structure: Ouest | Name of the construction company: Bâti Armor | Structure: Reinforced concrete with anthracite gray finish | Windows: PVC placse anthracite finish with built-in roller blind | Railings: thermo-laminated glass

The design of “Le One” is conceptually a project that tries to be sensitive and respectful through sober and refined lines, standing out - in addition to its exceptional location in the historic center of the city of Rennes - for the discreetly imposing way in which it is inserted between his neighbors.

A timeless architecture where the main façade has its own identity and that in a subtle way creates a sophisticated composition of the construction elements with the use of opaque, raw, hermetic and durable materials such as exposed concrete and glass.

From the Place de Bretagne, the rear façade of the building presents another approach, hiding the morphological obviousness in the movement of the elements, which move asymmetrically in the robust and dark volume softened by the presence of large openings and light glass railings.

The configuration of deep dark concrete terraces allows an extension of the apartment spaces, thus taking advantage of the south orientation. All floors have a terrace, creating a façade of staggered protrusions, and enhancing the luminosity of each apartment with volumes that support large glazed lights, with generous interior and exterior spaces.

The rationality of the plans, the relationship with the outdoor public spaces and the chosen coatings, enhance the quality of the building, giving the sensation of living on the top floor on all floors.

Text:
Ivo-Tavares-Studio-Fotografo-Arquitetura
Courtesy of article:
Bio:
Born in Paris in 1976, Christophe Rousselle studied at the Ecole d’Architecture in Marne la Vallée before attending the Architecture School a the Catholic University of Santiago de Chile. From 2003, he worked for two years in the Jean Nouvel Workshop. He qualified with top honours in 2004 before opening his own office in Paris.

In 2006, he was a prizewinner of the Nouveaux Albums des Jeunes Architectes, awarded by the Ministry of Culture.

Christophe Rousselle speaks at conferences in France and abroad, holds exhibitions of his work and has been the subject of numer ous publications.

Christophe Rousselle’s office of architecture and urban planning was created in 2004 and works mainly on projects in France, Asia and Latin America. Renowned for a highly conceptual approach, Christophe Rousselle explores the notion of ‘free volume’, bringing a unique look to each project.

This recurrent theme of shifting volumes, present in projects such as ‘Variacion’ in Santiago de Chile (2004) and the Cim Béton Tower in Grenoble, is now an integral part of a rational approach to building design.

A prizewinner of the Nouveaux Albums des Jeunes Architectes in 2006, Christophe Rousselle has also distinguished himself by being regularly selected to work on the issues of urban densification and high rise building in France and abroad.

This approach to architectural design within its immediate context makes it possible to embrace projects of all sizes that often require specific attention if they are to fit into their context and environment.

The firm has recently won major tenders, such as the creation of a university building nestling in the hills of Corte, a large primary school in the style of the Canton of Geneva, a gymnasium in Saint Nazaire with a variable silhouette and a highrise office building in China with hanging gardens overlooking the city.

Every project has to meet stringent requirements in terms of environmental quality and involves taking into account considerations as diverse as the local area, design and even sociology. A specific approach that firmly places sustainable development as a source of creativity to drive the architectural heritage of the future.
Special Thanks

Drawings

Project Gallery