Saturday, 26 June, 2021, 10:09:55 am UTC

AVOS - a house clad in charred larch

STEINBAUER architektur designs a single-family house on the flat wine terraces on the southern edge of the Lower Austrian thermal spa region

AVOS | Winzendorf-Muthmannsdorf | Austria | 2018 | 98 sqm

Architects:
BW_Facebook_2_glyph_svg-512.png
c2818c6d5d111f61846fbc878bc51b5e.png
461-4616944_linkedin-logo-png-linked-in-
Photo Credits:
BW_Facebook_2_glyph_svg-512.png
c2818c6d5d111f61846fbc878bc51b5e.png
Project: AVOS | Client: Private | Location: 2722 Winzendorf-Muthmannsdorf, Austria | Land area: 1,600m² | Living area: 150m² | Usable area: 35m² | Constructed area: 98m² | Planning period: 2012-2017 | Construction time: 2017-2018 | Construction: brick, steel frame | Facade: charred larch | Roof: flat roof with black gravel | Room height: 2.50m to 4.20m through split level | Ceilings: sandblasted concrete suspended ceiling | Floors: exposed screed, brushed wild oak | Heating: air heat pump | Photo Credits: STEINBAUER architecture + design

The single-family house AVOS, clad in charred larch, was built on the flat wine terraces on the southern edge of the Lower Austrian thermal spa region.

If the property of his first creation is a vineyard that has been family-owned for generations, if the building owners are his older brother and his wife, then the demand for a timeless building that is in harmony with nature was paramount from the very beginning.

After the death of his grandfather, the owner took over the family vineyard and the winemaker‘s craft. In 2013 the first red wine called "AVOS" - Latin for grandfather - was produced. In the following years, still during the architecture studies, the first concepts for the new family home followed and in 2018, it was finally completed.

Due to the special nature of the hillside property and the client‘s desire for an open spatial structure, a sequence was created, not separated by doors, but by split-level floors in lateral as well as longitudinal direction over five mezzanines on almost 150m². The wine cellar is thus located deep in the ground for optimum temperature control. The building is entered via a 17 cm high threshold and a 6 m high matt black steel portal. One arrives at a well-zoned 4.2 m high foyer. The heart of the building lies upon seven steps at the level of the original site - a three-sided glass-walled living area resting only on 4 pairs of steel supports. Through the coordination of the window division, the placement of the supports, and the alignment of the visible ceiling steel girders with the positioning of the vines, a space interspersed with the vineyard was created. In a mezzanine floor the play area of the owner's daughter can be found and through further shifting of the level a bathtub which can be used from the top level and is sunk into the ground with offers a framed view of the own vineyard.

In analogy to the biologically produced wine, the façade is clad with charred, vertical wooden slats, which rest like a black velvety veil over the reduced structure. Framed matt black portals further enhance the window openings as well as the entrance. In the interior, sandblasted concrete ceilings, black steel, visible screed and generous glass surfaces dominate in the lower levels. The private levels feature white Corian, naturally oiled oak and discreet light slits to the east. All built-in furniture was made of brushed wild oak - combined with individual pieces of Engelsberg marble from the nearby former quarry. Complemented by handcrafted lighting elements by 'David Pompa' and works of art by the client's grandfather 'Anton Polster'.

Text:
Ivo-Tavares-Studio-Fotografo-Arquitetura
Courtesy of article:
Bio:
born in 1989 in Wiener Neustadt, Austria, founded his studio “STEINBAUER architektur+design” in 2018 and has ever since been working in an interdisciplinary fashion with civil engineers, designers and craftsmen alike on designs on a wide range of scales — from private homes over office buildings to cultural establishments.

Previously, in 2014, Steinbauer studied architecture and graduated with distinction from the FH Joanneum in Graz. Working for Behnisch Architects in Munich and Marte. Marte Architects in Vorarlberg, he went on to succeed in international architecture competitions — such as 2nd place in the Austrian contribution to EXPO 2020 in Dubai, 1st place in the EU-wide competition for the revitalization of Peter Behrens’ tobacco factory in Linz and first international architecture prizes such as the Gold Label of the German Design Award 2021 for the private house AVOS.

CULTURE
I believe that as an architect, I act as a mediator between technology and art, and in this sense, I try to complement building tasks with something difficult to define but indispensable for me — with emotions.
In doing so, essential steps of the overall process must include the intensive examination of the site, the constant involvement of the client and the tireless work with repetitive steps of reduction and concentration.

The goal: A building not reduced to pure function, but an overall concept that is more than just built space.

Drawings

Project Gallery